Svedjan Gårdsost

Detta är vår mest prisade ost med två silver och tre guld i klassen Hårdost på Mathantverks-SM. Under tre år har den fått publikens pris på Ostfestivalen. Svedjan Gårdsost var med på Nobelmiddagen 2017.

Svedjan Gårdsost är en grynpipig hårdost med blomstrande yta, dvs de olika mögel som finns i lagret får komma naturligt och så sköter vi om ytan så vi tycker det blir lämpligt. Det blir som ett naturens eget skal som skyddar osten och dessutom bidrar till smakbildning under mognaden. Denna ost vill vi lagra i ett år eller mer. Ost är verkligen en naturprodukt och innehållsförteckningen blir därför kort : obehandlad komjölk, syrakultur, löpe och havssalt.

Så här har osten beskrivits vid Mathantverks-SM

2013:

”En ost som en tavla av en holländsk renässansmästare som lockar vidare med sitt inre och briserar i en smak-och texturupplevelse utöver det vanliga”

2014

”Vilken hyllning till svensk osttradition: långlagrat, grynpipigt, jämnt, vackert, homogent, blommigt, storstilat, sagolikt. Smidig och ändå torr konsistens. Päron-fikon-ört-doft-kola och komplexa smakackord som tar oss tillbaka till det småländska prästerskapets innersta kretsar under svensk stormaktstid. Denna ost vill vi inte skiljas från!”

2015

”En underbart vacker ost som en spräckligt blommande ljunghed och ett vackert smörgult inre. En ost som doftar som en sommaräng och smakar som maräng med krispiga kristaller och en rund, värdigt gräddig smak som målar upp ett moget ostporträtt.”

2016

”Ett fint exempel på en traditionell svensk ost.”