Om oss och vår gård

Vi är ett jordbrukarpar som gör ost i eget gårdsmejeri av mjölk från våra kor. Pär och Johanna Hellström heter vi och vi började som lantbrukare på Johannas hemgård i byn Tarsmyran på 1980-talet. Vi var då i tjugoårsåldern och på gården fanns nitton mjölkkor. Vi var inställda på att bli kvar där, men mycket hände i världen som gjorde vår gård alltför begränsad att leva av för en familj. Vi såg oss om och fann nya möjligheter.  År 1999 flyttade vi med barn och kor hit till Södra Svedjan vid sjön Storkågeträsket. Här kunde vi ha ett 40-tal kor plus rekryteringsdjur. Vår målsättning var att producera mjölk av bästa kvalitet och leverera den till Norrmejerier. Det gick bra i några år. Men…världen runtom oss står inte still och återigen var det dags för nya tag  för att klara gårdens överlevnad. Hur tar vi bäst vara på de resurser vi arbetat fram genom åren? Eller skulle vi lämna gården och börja om med något helt nytt?

Då väcktes idén med förädling och vi tog  kontakt med Eldrimner, nationellt resurscentrum för Mathantverk. Vi kände snabbt att detta kunde vara något för oss. Att få arbeta vidare med våra fina råvaror kändes rätt. Vi såg också möjligheter att få utlopp för vår kreativitet och vårt intresse för kultur av alla de slag.  En spännande tid med studieresor och utbildningar följde. År 2010 satte vi igång med att bygga ett litet gårdsmejeri inrymt i en gammal lagård i byn.

Mejeriet

På en studieresa i Frankrike kom vi till en mjölkgård där man månat om den gamla gårdsbilden och även nyttjade äldre byggnader i verksamheten. Det gjorde intryck på oss. Fransk landsbygdskänsla kändes så rätt –  där. Därför har vi renoverat den lagård som inrymmer vårt gårdsmejeri på så vis att utvändigt ser den ut alldeles som förr – svensk landsbygd, medan den invändigt är mycket modern och ändamålsenlig.

Här tar vi nu hand om mjölken och följer dess förvandling till ost. Det är en häftig känsla! Genom gårdsmejeriet får vi utlopp för vår längtan att skapa något som förmedlar hjärta, smärta och mycket annat som hör till det strävsamma och vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden.

Vinter

Sommar